V nasprotju z večjimi raketami za prevoz astronavtov in vojaškimi raketami je Stella 1 stabilizirana pasivno, kar pomeni da navpični let zagotavljajo fiksna krilca rakete. Ta postanejo efektivna šele pri določeni hitrosti, zato je raketo potrebno voditi v prvih metrih leta.

V ta namen smo zasnovali in izdelali izstrelitveno rampo in jo v septembru poskusno sestavili (Slika 2). Sestavljena je iz trinožne osnove in stolpa. Vsaka od treh nog omogoča nastavljanje višine, zato je stolp rampe mogoče usmeriti popolnoma navpično tudi na neravnih tleh. Stolp tvorijo jeklene cevi, ki smo jih zvarili v zelo trdno trikotno palično konstrukcijo, podobno kakor jo lahko opazimo tudi pri nekaterih žerjavih. Celotna rampa je razstavljiva, kar omogoča preprost transport na lokacijo izstrelitve. V naslednjem koraku bomo dodali vitel za dvigovanje stolpa in rampo prašno pobarvali.

Slika 1: Material pripravljen na varjenje

 

Slika 2: Poskusno sestavljanje rampe

Konec septembra sta Tjaš in Nejc predstavila naše delo na mednarodnem znanstvenem festivalu v Orkney-u na Škotskem (Slika 3), med tem pa smo prejeli tudi precej novih delov motorja rakete (Slika 4).

Slika 3: Predstavitev Spacelinka in raketne tehnologije v Orkney-u

 

Slika 4: Deli motorja SL-2